PROJEKTIMET E EKONOMISË BOTËRORE NË VITIN E DYTË PAS SHPËRNDARJES SË COVID-19

Mustafa Durmuş

28 Shkurt 2021

Me marsin, ne po hyjmë në vitin e dytë të shpërthimit Covid-19 në kontinentin e Evropës. Pjesa e lidhur me shëndetin e epidemisë shënohet nga virusi i mutuar dhe zhvillimet në vaksinë. Ndërsa virusi shndërrohet, efektiviteti i vaksinës zvogëlohet. Nga ana tjetër, ka pabarazi të mëdha në aksesin ndaj vaksinave si në nivel global ashtu edhe në atë kombëtar. Ndërsa vendet e pasura dhe elitat kanë qasje të mirë në vaksinat, vendet e varfra dhe klasat e tyre të dobëta nuk munden.

Në pjesën ekonomike të epidemisë, një rikuperim i kujdesshëm parashikohet që nga ky vit, me efektin e mbështetjeve të qeverisë (1), i cili përfshin hua dhe mbështetje të të ardhurave prej dhjetëra trilion dollarësh në total.

Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që kapitalizmi po del nga kriza e thellë ekonomike në të cilën hyri me Covid-19. Për shkak se dinamika e kësaj krize ishte e pranishme edhe para shpërthimit të Covid-19. Me fjalë të tjera, kjo krizë është një nga krizat e pashmangshme të krijuara nga sistemi kapitalist, sesa një krizë e shkaktuar nga epidemia.

Në fakt, përpara epidemisë, balonat u frynë në tregjet financiare globale. Rreziku i krizës financiare, i shkaktuar nga përfitimi i ulët, investimet e ndenjura, paga e mjaftueshme dhe rritja e produktivitetit, lëvizja drejt recesionit dhe rezervat e borxhit të sektorit privat, po imponohej. Për këtë arsye, organizata të tilla si FMN po tërhiqnin vazhdimisht parashikimet e tyre të rritjes globale. Me fjalë të tjera, u zbulua se neo-liberalizmi nuk mund ta kuronte krizën e kapitalizmit dhe filloi të humbasë hegjemoninë e tij në aspektin ideologjik dhe politik.

GLOBALIZIMI, FINANCIALIZIMI, NEO-LIBERALIZMI

Në fakt, kapitalizmi nuk mund të rimarrë përgjithmonë nga krizat ekonomike që ka kaluar për një kohë të gjatë. Ai vetëm (përkohësisht) mund të dilte nga ngecja afatgjatë që kishte përjetuar që nga mesi i viteve 1970, me globalizimin, financimin, liberalizimin neo-liberal dhe de-rregullimet që janë përshpejtuar që nga vitet 1980.

Ulja e normave të fitimit në ekonomitë e zhvilluara, të njohura edhe si Ekonomi Qendrore, mund të rritet përsëri duke zhvendosur industri të tilla si automobilat dhe tekstili në vendet e pazhvilluara, të quajtura gjithashtu Ekonomi Mjedisi, me globalizimin dhe liberalizimin. Për shkak se pagat e punëtorëve, të cilat përbëjnë një pjesë të konsiderueshme të kostove të prodhimit, ishin rreth një e dhjeta e Ekonomive Qendrore në këto vende, për më tepër, organizimi sindikal i punëtorëve ishte shumë i dobët.

Financimi, nga ana tjetër, ka qenë një mënyrë tjetër për të kapërcyer krizën e fitimit në sektorin industrial. Kthimet në rënie në ekonominë reale u rritën me shpejtësi përmes kredive bankare, bursave, letrave me vlerë dhe tregjeve të derivateve, shumica e saj fiktive.

Sidoqoftë, një financim i tillë neo-liberal hapi gjithashtu rrugën për kriza financiare. Në fakt, kriza financiare, e cila filloi në SHBA në 2008 dhe shpërtheu si rezultat i sigurimit të kredive hipotekare, hyri në histori si kriza më e thellë pas krizës së vitit 1929 (deri në Covid-19).

Ndërsa kjo krizë ende nuk është rikuperuar plotësisht, domethënë, ndërsa ngecja ekonomike vazhdon në shumë vende të botës, kësaj here bota është tërhequr në një krizë të re me shpërthimin Covid-19. Efektet ekonomike të epidemisë, të cilat erdhën me goditje nga ana e ofertës dhe nga ana e kërkesës, tronditën thellë ekonominë botërore. Kështu, kriza ekonomike që u shfaq pas shpërthimit të Covid-19 mori krizën financiare të vitit 2008 nga vendi i dytë dhe u vendos në këtë vend.

PANDEMIA COVID-19 KA SHKAKTUAR RËNIE MË TË THELL NË EKONOMIN BOTRORE

Për shumë ekonomistë, kjo krizë është të paktën po aq e thellë sa Depresioni i Madh i vitit 1929. Aq sa me epideminë, ndodhi rënia më e shpejtë e parë në Ekonomitë Qendrore në 100 vitet e fundit. Ishte jo vetëm tkurrja masive ekonomike ose papunësia e madhe në rritje, por edhe rritja më e shpejtë në 50 vitet e fundit në rezervat e borxhit global duke arritur 230 përqind të prodhimit botëror dhe aksionet e borxhit shtetëror duke arritur në 83 përqind para shpërthimit Covid-19. Për këtë arsye, ajo u quajt “vala e katërt globale e borxhit”.

Covid-19 e bëri këtë valë edhe më të madhe. Sepse vetëm në fund të vitit 2020, borxhi i qeverisë globale pritet të rritet me më shumë se 19 përqind krahasuar me një vit më parë, nga 83 përqind në 99 përqind të produktit botëror. (2) Përveç borxhit qeveritar, rritja më e shpejtë e rezervat e borxhit janë në sektorin privat borxhi (borxhet e kompanisë) doli të jetë duke ndodhur.

TREGTIA GLOBALE ZBREHET NË 10% NDËRSA INVESTIMET NË 42%

Vlerësohet se tkurrja në vëllimin e tregtisë botërore në vitin 2020 ishte 9.6 përqind. (3) Investimet e huaja direkte, nga ana tjetër, pësuan një përplasje të plotë në vitin 2020, duke rënë nga 1.5 trilionë dollarë në 859 miliardë dollarë me një rënie prej 42 përqind. Kjo rënie është 30 përqind më shumë se rënia pas krizës financiare të vitit 2008. Ndërsa ulja kryesore e këtyre investimeve ishte në ekonomitë e zhvilluara (69 përqind), rënia në ekonomitë e pazhvilluara ishte e kufizuar në 12 përqind. Nga ana tjetër, fakti që 72 përqind e këtyre investimeve janë bërë midis ekonomive të zhvilluara me një kulm historik (4) është një tregues që investitorët ndërkombëtarë kryesisht kërkojnë porte të sigurta.

EKONOMIA BOTRORE e Dimensionuar -3,5 përqind, 114 milion punë të reja të papunë, numri i mbrojtjeve që rritet nga 272 milion

Calculatedshtë llogaritur që tkurrja në ekonominë botërore në vitin 2020 është në rastin më të mirë 3.5 për qind. Në fakt, ekonomitë e zhvilluara janë në -4.9 përqind në vitin 2020; ekonomitë në zhvillim dhe ekonomitë e pazhvilluara -2.4 përqind; SHBA -3,4 përqind; Eurozona -7.2 përqind; India u tkurr me -8.0 përqind, 2.3 përqind dhe vetëm Kina Turqia mund të rritet vetëm me 1.2% përqind. (5)

Kjo ka rezultuar në zgjerimin e mëtejshëm të pabarazive ekzistuese sociale, shëndetësore dhe ekonomike. Aq sa, sipas ILO-s, humbjet e punësimit arritën në 114 milion, ndërsa gratë, zezakët, autoktonët, emigrantët dhe personat me aftësi të kufizuara u prekën në mënyrë disproporcionale, domethënë shumë më keq. Sipas Programit Botëror të Ushqimit, rritja e numrit të njerëzve që përjetojnë pamjaftueshmëri ushqimore dhe pasiguri ishte 272 milion (në 2019, ky numër ishte 149 milion). Nga ana tjetër, pasuritë e 500 miliarderit më të pasur në botë u rritën me një total prej 5 përqind. (6)

Një tipar tjetër i krizës ekonomike të thelluar nga Shpërthimi Covid-19 ishte se ajo nuk ishte më një krizë e parë në formën e cikleve pesë-shtatë-vjeçare dhe u bë një krizë sistematike. Prandaj, efekti tretës i politikave tradicionale monetare dhe fiskale ekspansioniste kundër një krize të tillë nuk do të ishte aq i fortë sa pritej. Përveç kësaj, bota tani ishte në një periudhë krizash të shumta. Kjo filloi të manifestohej në formën e krizave ekonomike, krizave të demokracisë liberale, të cilat u shfaqën në formën e autoritarizmit që u rrit me Pandeminë, dhe krizat ekologjike të tilla si shkatërrimi i klimës ose ndryshimi.

Pritja e ‘rritjes mbrojtëse-përmirësuese’ në ekonominë globale në 2021-2022

Ndërsa organizatat financiare ndërkombëtare thonë se 2020 është një vit i vërtetë humbjesh, ata shpresojnë (megjithëse me kujdes) që 2021 dhe 2022 do të jenë vite të rimëkëmbjes.
Për shembull, sipas OECD, megjithëse rimëkëmbja ekonomike do të zhvillohet në mënyrë të pabarabartë dhe të pabarabartë, ekonomia botërore do të rritet me 4.25 përqind në 2021 dhe 3.75 përqind në 2022. (7) Sidoqoftë, për shkak të mutacioneve në virusin Covid-19, ekonomitë mund të mbyllen përsëri. Kjo gjithashtu mund të parandalojë rritjen. Nga ana tjetër, në çdo rast, deri në vitin 2022, prodhimi botëror do të jetë 5 përqind prapa nivelit para-epidemisë.

Në raportin e Bankës Botërore (8), ekonomia globale do të rritet me një normë të ulët rritjeje gjatë 10 viteve të ardhshme; Theksohet se fitimet në lidhje me varfërinë do të zhduken, rritja e të ardhurave për frymë do të shkrihet dhe rimëkëmbja në investime me Covid-19 do të jetë shumë e dobët dhe rreziku i një krize serioze të borxhit botëror do të rritet për shkak të rritjeve në rezervat e borxhit.

BANKA BOTRORE: SUKSESI I FITUAR NË LUFTËN KUNDËR VARFËRIS do zhduket

Sipas raportit; Nëse Covid-19 vihet nën kontroll, nëse shpërndarja e vaksinës bëhet në mënyrë efektive, ekonomia botërore mund të rritet me 4% në 2021, ndërsa ekonomia botërore tkurret me -4,3% në 2020. Sipas skenarit më të mirë, të ardhurat e vitit 2021 do të jenë 5.3 përqind nën nivelin e prodhimit para-epidemisë. Kjo do të thotë një humbje prej 4.7 trilionë dollarë globalisht. Nëse Pandemia është e pakontrollueshme, ekonomia mund të rritet me vetëm 1.6 përqind në 2021. Po kështu, nëse rritjet e rezervave të borxhit kthehen në një krizë financiare, ekonomia botërore do të tkurret në 2021.

Raporti gjithashtu thekson që Epidemia shkakton humbje të prodhimit në 90 përqind të ekonomive në zhvillim dhe se fitimet 10-vjeçare për frymë humbasin në një të katërtën e këtyre vendeve.

Sipas FMN, e cila pohon se ekonomia globale përjetoi tkurrjen më të thellë të periudhave të paqes pas Depresionit të Madh në 2020, por që ekonomia botërore do të fillojë të rimëkëmbet në 2021 dhe 2022; ekonomia botërore në këto dy vjet: përkatësisht 5.5 përqind dhe 4.2 përqind; Ekonomitë e zhvilluara do të rriten me 4.3 përqind dhe 3.1 përqind, dhe ekonomitë e pazhvilluara dhe ato në zhvillim do të rriten me 6.3 përqind dhe 5.0 përqind. (9)

Nga ana tjetër, në të njëjtin raport; Theksohet gjithashtu se në vitin 2021, e ardhura kombëtare për frymë në më shumë se 150 vende do të mbetet nën nivelin e 2019, ky numër mund të ulet në 110 në 2022, por një humbje totale e të ardhurave prej 22 trilion dollarësh do të përjetohet midis 2020-2025 (krahasuar me para-epideminë).

Bazuar në këto raporte, është e mundur të bëhen vlerësimet e mëposhtme:

Periudha (2009-2019) ishte periudha më e gjatë e zgjerimit që nga viti 1945 për Ekonomitë Qendrore si dhe për disa Ekonomi në Zhvillim si Brazili dhe Rusia. Sidoqoftë, kjo periudhë gjithashtu përjetoi normën më të dobët të rritjes ekonomike (mesatarja globale 2 përqind në vit), me investimet reale në stagnim. Kjo ishte një shenjë se ekonomitë do të bien kur i afrohemi vitit 2020. Covid-19 shkatërroi të gjitha parashikimet ekonomike. Për shkak se 93 përqind e ekonomive përjetuan një tkurrje serioze për sa i përket PBB-së, punësimit, investimeve dhe tregtisë së jashtme.

Prandaj, është e natyrshme të presësh një dalje nga 2021. Sidoqoftë, kjo ngjitje nuk do të jetë aq e lartë sa të kompensojë zbritjen e mprehtë. Siç theksojnë raportet, nivelet e prodhimit kombëtar (megjithë prodhimin) do të mbeten 5 për qind nën nivelin para-Epidemisë, megjithëse disa ekonomi të tilla si G7 shërohen më shpejt për shkak të qasjes në vaksinë, në të tjerat ky rikuperim do të jetë shumë i dobët ose do të marrë më gjatë.

Ky rikuperim; Nuk do të ketë rikuperim të tipit “V”, domethënë një ngritje të shpejtë në nivelin e vjetër. Në fakt, organizata të tilla si FMN, OECD dhe BB nënvizojnë se pavarësisht rimëkëmbjes, nuk do të ketë kthim të plotë në të vjetrën, të paktën deri në 2022.

Nuk do të jetë e mundur të shihen modelet e rimëkëmbjes së tipit V, W, Z, U, L të bëra nga ekonomistët deri më tani, ndoshta do të ketë një rikuperim të tipit K.

Aq sa kompanitë e teknologjisë, kompanitë e mëdha të kapitalit që përfitojnë më shumë nga mbështetja e shtetit dhe pronarët e profesioneve të përshtatshme për të punuar nga shtëpia po shërohen shumë më shpejt, ndërmarrjet e vogla dhe të mesme (të tilla si sektori i argëtimit dhe turizmit), jakë blu punëtorët dhe klasa e mesme që preken më shumë nga shpërthimi janë më të vështira dhe ata do të kthehen së bashku më vonë. Sidoqoftë, ky rimëkëmbje nuk do të thotë se ata mund të rikthejnë prosperitetin e tyre të mëparshëm.

Dhënia e më shumë subvencioneve shtetërore për sektorë të caktuar dhe grupe të caktuara kapitali do të rrisë pabarazitë aktuale, ndërsa kjo do të ulë kërkesën totale, do të rrisë më tej papunësinë dhe borxhin e sektorit privat.
Borxhi publik do të rritet edhe më shumë për shkak të shpëtimeve të ndërmarrjeve. Me pak fjalë, rikuperimi do të jetë i dobët dhe i pabarabartë.

(i) Mbylljet për shkak të shpërthimit kanë prekur veçanërisht bizneset në sektorin e shërbimeve. Punëtorët mbetën pa punë dhe të ardhura. Shumica e punëtorëve nuk do të jenë në gjendje të kthehen në punët e tyre të vjetra. Me fjalë të tjera, goditjet anësore dhe të kërkesës vazhdojnë. Prandaj, do të jetë shumë e vështirë për klasat shoqërore me të ardhura të ulëta të rrisin kërkesën agregate përmes shpenzimeve të konsumit privat.

Në fakt, raportet ndërkombëtare zbulojnë efektet e Covid-19 në pagat e punëtorëve. Për shembull, sipas një studimi të kryer nga ILO; Në vendet evropiane, Shpërthimi i Covid-19 shkaktoi një humbje prej afërsisht 6.5 përqind të pagave mesatare reale të punëtorëve në tremujorin e dytë (Prill-Qershor) (gratë humbën më shumë se burrat). Kjo ishte për shkak të pushimeve nga puna dhe zvogëlimit të orëve të punës. Në fillim të vendeve me humbjet më të larta të pagave, me një normë që tejkalon 10 përqind; Irlanda, Portugalia dhe Spanja po vijnë. Në vende të tilla si Hollanda dhe Suedia, këto humbje mbetën nën 3 përqind. (10)

DISC-R (11) 20 përqind më shumë se paga minimale në Turqi dhe nën atë tarifë është numri i 9.7 milion punëtorëve, të gjithë të punësuarit janë të përfshirë në fushën e afër 50 përqind dhe se Covidien-19 pësoi humbje të konsiderueshme në pagat me shpërthimin ndodhi që, Ai argumenton se kështu u rrit numri i njerëzve që fitojnë nën pagën minimale.

Në fakt, ata që u morën me leje të detyrueshme të papaguar vitin e kaluar me një ndihmë prej 1,168 lira u dënuan të jetonin me të ardhura të barabarta me gjysmën e pagës minimale. Përfshirë ata që duhet të jetojnë me ndihma pune për kohë të shkurtër dhe punëtorë të paregjistruar që kanë humbur punën, është e qartë se numri i njerëzve që fitojnë të ardhura nën pagën minimale është shumë më i lartë. Kjo mjafton për të treguar efektin zvogëlues të zvogëlimit të konsumit të masave punëtore në kërkesën totale efektive. Duket shumë e vështirë për kreditë bankare ta mbyllin këtë hendek me normat aktuale (të larta) të interesit.

Prania e ndërmarrjeve zombie e bën atë të vështirë për të rimarrë

(ii) Borxhi i kompanive zombie në veçanti është rritur shumë i lartë, gjë që do t’i parandalojë ata të bëjnë investime të reja, megjithëse ky është një rikuperim i përgjithshëm. Ndërkohë, ata që nuk mund të përfitojnë nga mbështetja e tillë si kredia e lirë e siguruar nga qeveria nuk do të fillojnë investime të reja, ndërsa kompanitë e mëdha që marrin mbështetjen do të rrisin iniciativat e tyre spekulative (të tilla si blerja e aksioneve të tyre në tregjet e aksioneve) për të rritur fitimet e tyre.

Në literaturë, “kompanitë e zombies” të përcaktuara si kompani që nuk mund të paguajnë as interesin e borxheve të tyre me fitimet e tyre për një kohë të gjatë duhet të marrin përsëri hua për të mbijetuar. Numri i tyre është rritur me shpejtësi që nga vitet 1980. Aq më shumë që ndërsa përqindja e kompanive të tilla në gjithsej ndërmarrjet ishte 4 përqind në 1980, kjo normë u rrit në 15 përqind në 2017. Ndërsa zombifikimi (sidomos pas Epidemisë së Koronës) është parë në shumë sektorë, veçanërisht në sektorin e linjave ajrore dhe transportin e udhëtarëve luksozë, ky fenomen nuk u kufizua në SH.B.A. Ajo u përhap në të gjithë botën nga Italia në Gjermani, India në Korenë e Jugut dhe Kinë. Një nga çdo pesë kompani të listuara në bursat në SHBA është një kompani mumje, dhe numri i kompanive të zombies është dyfishuar që nga viti 2013. (12)

zombileş për një çështje faktike dhe nuk mund të nënvlerësohet në Turqi. Rritja e kursit të këmbimit dhe e normave të interesit e bën punën e sektorit real edhe më të vështirë.
Topshtë marrë në konsideratë “Top 500 Industriale 50 miliardë dollarë të përgjithshëm të borxhit të përgjithshëm të jashtëm të organizatës (dhe kjo është ajo ku korrespondon me 73.6 përqind të gjithsej kredive)” (13) të vendosura në dhe / ose kompanitë më të mëdha në rritje të shpejtë të interesit normat mund të zombileştir Mund të parashikohet gjithashtu që të shkaktojë një krizë të mundshme bankare.

Këto zhvillime në botë mbajnë gjallë falimentimet e korporatave, një krizë e borxhit të korporatave që do të shkaktojë një krizë financiare. Aq sa S&P njoftoi se në tremujorin e dytë të vitit 2020, borxhi i 88 ndërmarrjeve të mëdha ishte në nivelin e plehrave. Ky numër është më i larti që nga kriza financiare e vitit 2008. Miliona kompani të vogla falimentuan. (14)

REINHART: Ka një rrezik serioz global të krizës së borxhit!

Sipas Reinhart, kryekonomist i Bankës Botërore, ekziston një nivel borxhi që nuk u përjetua as në vitet 1930. Aq sa pjesa e borxheve jo-financiare të korporatave në 30 ekonomitë kryesore në zhvillim u rrit në 96 përqind (në tremujorin e parë të vitit 2020). Kjo normë është 94 përqind në ekonomitë e zhvilluara. Për më tepër, 2021 dhe 2022 janë vitet kur maturimi i borxhit të kësaj ekonomie do të skadojë. Do të ketë një shlyerje borxhi prej 280 miliardë dollarë në 2021 dhe 330 miliardë dollarë në 2022. Me fjalë të tjera, Ekonomitë në Zhvillim dhe ekonomitë e pazhvilluara qëndrojnë në prag të një krize serioze borxhi. Për këtë arsye, është e nevojshme të mos shtrëngohen më këto vende. (15)

(iii) Normat e fitimit vazhdojnë të bien. Kjo, e trashëguar, është paralajmëruese e një krize afatgjatë. Pra, nëse normat e fitimit nuk rriten në mënyrë dramatike në vitet e ardhshme, rritja e investimeve do të jetë shumë e dobët dhe rritja ekonomike do të jetë shumë e dobët si rezultat. Ndërkohë, nëse normat e interesit rriten për shkak të frikës nga inflacioni (e cila është shumë e mundshme), kolapsi i kompanive mumje do të përshpejtohet, gjë që do të çojë në një krizë financiare që do t’i çojë ekonomitë në krizë bankare.

SHENIME TE POSHTME:

(1) https://www.theguardian.com/…/could-we-cure-disease-with-tr… (28 Janar 2021).
(2) Banka Botërore, Prospektivat Ekonomike Globale Janar 2021, f. 12-13.
(3) FMN; Azhurnimi i Pamjes Ekonomike Botërore Janar 2021, f. 4
(4) UNCTAD, Monitori i Trendit të Investimeve (24 Janar 2021), Çështja 21.
(5) FMN, agr.
(6) https://wid.world/news-article/newsletter-feb April-2021 (12 Shkurt 2021).
(7) Parashikimi Ekonomik i OECD Dhjetor 2020.
(8) Banka Botërore, agr.
(9) FMN, agr., P. 4
(10) Organizata Ndërkombëtare e Punës (ILO), Raporti i Pagës Globale 2020-2021-Pagat dhe pagat minimale në kohën e Covid-19, 2020, f. 46.
(11) DİSK-AR, “Realiteti i Kërkimit të Pagës Minimale në Ditët Epidemike (2021)”, http://arastirma.disk.org.tr (7 Dhjetor20209).
(12) David J. Lynch, “Këtu është edhe një problem ekonomik që ka lëshuar reagimi i qeverisë ndaj virusit: Firmat Zombie”, https://www.washingtonpost.com (23 Qershor 2020).
(13) Vahap Munyar, “500 Big ka 50 miliard dollarë borxh të jashtëm”, ​​https://www.dunya.com (17 korrik 2020).
(14) Robin Wigglesworth, “Trashëgimia e flluskës së borxhit të ekonomistëve Modigliani dhe Miller”, https://www.ft.com (18 Tetor 2020).
(15) Michael Roberts, “Fatkeqësia e borxhit pa shpëtim”, https://thenextrecession.wordpress.com (12 tetor 2020).

Share this post